
»Jag svälter så jag är blå i ansiktet, och flera bilar har varit nära att köra på mig, för jag är så smal nu för tiden, så jag syns knappt. Ja det är verkligen mödosamt att vandra den konstiga vägen.«
Birgit skriver hem till sina föräldrar i Hammerdal, Jämtland, 1949. Hon har sparat pengar för att gå på konstskola i Stockholm. Tio år senare inleder hon en konstnärlig karriär som endast varar i drygt tjugo år. Hon dör plötsligt under sin sista utställning i Stockholm 1982. Då är hon en av landets mest betydande konstnärer, bekant bland annat för sin utsmyckning av Akalla tunnelbanestation. I kraftfulla kompositioner gestaltar hon avståndet mellan klasserna, förtryckande könsideal och avfolkningen av landsbygden.
Två orter var viktiga för hennes konstnärskap: byn där hon växte upp och den nybyggda förorten Farsta, dit hon flyttade med familjen 1969. Tunnelbanan och förortslivet är återkommande motiv i hennes måleri.
2018 uppmärksammades Birgit Ståhl-Nyberg med en stor utställning på Uppsala konstmuseum. Den visades senare också på Norrköpings konstmuseum och Mjellby museum utanför Halmstad.
2018 publicerades den första rejäla boken om Birgit Ståhl-Nybergs liv och verk, Birgit Ståhl-Nyberg – Det nya modet.